Waar komt de vredesvlag vandaan?

De regenboogvlag wordt meestal in verband gebracht met de LHBT (homobeweging), soms ook met Greenpeace (op haar toenmalige vlaggenschip Rainbow Warrior). Maar de oudste papieren heeft de vredesbeweging.

De Amerikaanse dominee James William van Kirk (1858-1946) ontwierp aan het begin van de twintigste eeuw een regenboogvlag, die de internationale wereldvrede moest symboliseren: een zelf gemaakte zijden blauwe vlag toonde regenboogkleurige strepen (rood, oranje, geel, groen, turkoois, blauw, violet), sterren en de planeet aarde. In de Verenigde Staten en West-Europa bood hij deze wereldvredesvlag aan aan vele vorsten, presidenten en politici. In 1913 kwam hij naar Den Haag en bij de opening van het Vredespaleis schonk hij zijn vlag aan Andrew Carnegie, belangrijk financier van dit instituut. Ook in 1929 maakte Van Kirk een tour door Europa met zijn wereldvredesvlag, die inmiddels in een aantal musea bewaard wordt.

In 1961 werd voor het eerst een vredesvlag met regenboogkleuren gebruikt in een vredesoptocht in Italië. Het ontwerp was geïnspireerd door vergelijkbare veelkleurige vlaggen en werd gebruikt bij demonstraties tegen atoomwapens. De vlag bestaat uit zeven banen in de kleuren violet, blauw, turkoois, groen, geel, oranje en rood, met in het midden in witte letters PACE (Italiaans voor VREDE). Wel is de kleurenvolgorde omgekeerd als bij de homobeweging, waar bovendien het turkoois ontbreekt. De regenboogvlag is ontleend aan het Noachverhaal uit de Bijbel (Genesis). De regenboog na de zondvloed is een teken van het verbond tussen God en de aarde. Het symbool van de regenboog verwijst nu naar de veelkleurigheid van de vrede:

– Vrede met de aarde, zodat het leven bewaard blijft (Greenpeace)
– Vrede in de gemeenschap, zodat niemand in angst hoeft te leven (ook Lesbiennes, Homo’s, Bi-sexuelen en Transgenders: LHBT’s)
– Vrede op de markt, zodat allen in waardigheid kunnen leven (Fair Trade)
– Vrede tussen de volken, zodat mensenlevens beschermd worden.

Vredesvlaggen (met opdruk VREDE) zijn verkrijgbaar in de formaten 100 x 150 cm à € 15,00 en 200 x 300 cm à € 55,00 (excl. verzendkosten), te bestellen via: www.kerkenvrede.nl (webwinkel).

Comments are closed.