Zaterdag 23 september

14.00 -16.30 Gedachten over Vrede en Muziek voor Vrede – Groote Sociëteit, Koestraat 8

Bart Hetebrij (hum. geestelijk verzorger bij defensie) over een terugkeer van militairen naar Libanon en Srebrenica. Zelf noemde hij dit een soort seculiere pelgrimstocht. Muzikale medewerking door Dirar Kalash (Arabische luit) en Gertjan Adema (gitaar).

Organisatie: Humanistisch Verbond Zwolle e.o. en Platform voor religie & levensbeschouwingen Zwolle.

Voor meer info: http://humanistischverbond.nl/afdeling/zwolle

Bart Hetebrij is verschillende malen op missie geweest als humanistisch geestelijke verzorger bij defensie. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen bij terugkeerreizen naar Libanon en Srebrenica.“Militairen gaan in opdracht van de regering op vredeshandhavende of vredesafdwingende missies. Op vaak nog jonge leeftijd verkeren zij in bijzondere omstandigheden en maken indrukwekkende ervaringen mee. Hoe die omstandigheden en opgedane ervaringen doorwerken in de levensgeschiedenissen is op voorhand niet te zeggen. Maar er komt een moment waarop er behoefte ontstaat terug te blikken en te evalueren wat de betekenis is geweest van de missie op het latere leven, ten goede of ten kwade. Een terugkeerreis is naar het gebied waar de ervaringen zijn opgedaan, kan hierbij helpen. Met een dergelijke reis hoopt men die ervaringen in een perspectief van betekenis te kunnen plaatsen. In die zin laat de terugkeerreis zich beschrijven als een pelgrimage. Een geestelijke verzorger kan behulpzaam zijn bij dit proces. In de lezing probeer ik duidelijk te maken op grond van mijn eigen ervaring hoe dit proces voor mijzelf verlopen is tijdens mijn deelname aan de mars mira (driedaagse tocht in omgekeerde richting als de vluchtelingen destijds de enclave Srebrenica hebben proberen te verlaten) en mijn ervaringen met een groepsreis van Libanonveteranen en partners in het voormalig inzetgebied.” Bart Hetebrij is ruim 20 jaar humanistisch geestelijke verzorger geweest bij defensie. Hij is verschillende malen op missie geweest bij verschillende krijgsmachtdelen. De laatste jaren heeft hij voor veteranen gewerkt en hierbij verschillende terugkeerreizen begeleid. Na zijn functioneel leeftijdsontslag bij defensie, heeft nog vier gewerkt als projectmedewerker bij de Bond voor Nederlandse oorlogs- en dienstslachtoffers (BNMO).

Mezcuerdas: Dirar Kalash: ud – Gertjan Adema: gitaar – Dirar en Gertjan laten de verbeelding spreken met twee eigenzinnige instrumenten; de gitaar en de ud. Instrumenten die verwant, maar ook tegengesteld zijn aan elkaar. Dirar en Gertjan gebruiken gecomponeerde muziek met een grote verscheidenheid aan achtergronden en stijlen, waarmee ze spelen, mengen en improviseren. Ze gebruiken Westerse en Oosterse muziek, hedendaags en klassiek, om hun eigen spel te maken. Gertjan vertelt over de oorsprong van de muziek die wordt uitgevoerd en geeft een korte toelichting over verbindingen en contrasten tussen de verschillende muziekstukken. De ud is de Arabische korthalsluit. Het is het belangrijkste snaarinstrument van het Midden-Oosten, via de luit is het familie van de hedendaagse gitaar. Mezcuerdas komt van het Spaanse ‘mezclar’ en ‘cuerdas’; mengen en snaren.

 


14.00–16.00  In VREDESNAAM moet dit?   om 14.00 uur verzamelen op het Grote Kerkplein.

Vanmiddag gaan we in het centrum van Zwolle in kleine groepjes aan de hand van opdrachten vol verbeelding op creatieve wijze onze eigen beelden en waarheden onderzoeken en met elkaar vieren dat we dit in vrijheid mogen doen. Georganiseerd door GroenLinks Zwolle.

16.30  Aansluitend in de Lutherse kerk, Koestraat 4: Concert door Syriërs vluchtelingen, die indertijd in de IJsselhallen werden opgevangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.